One of the posts

Almanya Beyaz Yakalı Programını Başlatıyor

Almanya AB ülkeleri dışından da nitelikli çalışanlara kapılarını açacak. Yeni iş gücü yasası kapsamında dil şartında istisnalar ve iş bulma vizesi gibi imkanlar sunuluyor.

Almanya'nın Nitelikli İş Gücü Göç Yasası hakkında Köln Ticaret ve Sanayi Odası'nda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Katılımın yüksek olduğu etkinlikte, uzmanlar yasanın getirdiği sorumlulukları, fırsatları ve karşılaşılabilecek zorlukları anlattı.

Avrupa Birliği (AB) dışından kalifiye iş gücünün Almanya'ya gelişini kolaylaştırmayı hedefleyen “Nitelikli İş Gücü Göç Yasası” 1 Mart 2020'de yürürlüğe gireceK.

HAFTADA 10 SAATE KADAR DENEME AMAÇLI İSTİHDAM

 

Yasanın getirdiği en önemli yenilik, üniversite mezunlarının yanı sıra, mesleki eğitimi ve/veya tecrübesi bulunanlara da Almanya'nın kapılarını açıyor olması. Yasa, eğitimleri ve mesleki kalifikasyonları Almanya tarafından tanınmış kişilere, Almanya'da iş aramak üzere altı aylık iş arama vizesi sağlıyor. İş arama vizesi, haftada 10 saate kadar deneme amaçlı istihdama da müsaade ediyor.

Deutsche Welle’nin sorularını yanıtlayan Federal İstihdam Dairesi Yurt Dışı Uzman Yerleştirme Merkezi Sorumlusu Thorsten Rolfsmeier, yasanın amacının bir liste olmaksızın tüm meslek gruplarına kapıları açmak olduğunu belirtti. Rolfsmeier, öngörülen yasal düzenlemelere bakılarak mesleki fırsatların rahatlıkla anlaşılabileceğine dikkat çekti.


BİLİŞİM ALANI AVANTAJLI’


Bilişim teknolojileri alanında çalışanlar için sürecin daha kolay işlediğini belirten yetkili, “Bu alan için bir denklik aranmıyor. Diğer sektörlerde yedi yıl olması gereken iş tecrübesinin, bu alanda üç yıl olması yeterli görünüyor” dedi.


NASIL BAŞVURULACAK?


Denklik alabilmek için adayların diplomalarını ve mesleki kalifikasyonlarını gösteren belgelerini sorumlu kurumlar aracılığıyla Almanya'ya iletmesi gerekiyor. Yetkililer ise başka ülkelerde edinilen eğitimin ve mesleki deneyimlerin Almanya iş piyasasında karşılığı olup olmadığını inceleyip, denklik kararını veriyor.

Rolfsmeier, Türkiye'den başvurmak isteyenlere “Make it in Germany” platformunu öneriyor. “Make it in Germany” portalı, işverenler ile potansiyel iş gücünü birleştiriyor. Bu portalda, iş gücü ihtiyacı içinde olan sektörler, başvurulabilecek açık pozisyonlar, sağlanabilecek mesleki eğitimler, yararlanabilecek vize türleri, denklik işlemleri ve Almanya'da yaşam konusunda Türkçe de dahil pek çok dilde danışmanlık hizmeti sağlanıyor.


DIH Almanya Danışmanlık meslek hayatınıza Almanya'da devem edebilmeniz için gereken tüm prosedürleri sağlamak için hizmetinizde. Eğer Almanya'da çalışmak hayalinizse bu yolda profesyonel destek sağlamak DIH Almanya Danışmanlığın güvencesinde.