One of the posts

Almanya'da Hemşire Olarak Nasıl Çalışabilirim

Türkiye'den mezun olmuş ve iş hayatına Almanya’da devam etmek isteyen hemşirelerin birçok meslek dalında olduğu gibi ilk olarak yapması gereken şey mesleki denkliğini almasıdır. Bir hemşire ancak mesleki denklik aldıktan sonra hemşirelik mesleğini yapılabilmektedir ve hemşirelerin Almanya’da mesleklerine devam etmeleri için prosedürler doktorların ki ile neredeyse aynıdır.


Bu günlerde birçok sağlıkçının  sorduğu klasik bir soru haline geldi bu soru. Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar , gelecek kaygısı, geçim derdi, siyasi belirsizlik gibi etkenlerin bu sorunun klasik haline gelmesinde çok etkisi var. Alman Meclisinden geçen yeni göçmen yasasının ışığında Türkiye’de lisans düzeyinde mezun olan birisinin Almanya’da mesleğini yapabilmesi için bazı yolları izlemesi gerekmektedir. 


Ancak malesef bununla ilgili internette çok kısıtlı bilgiye ulaşıyoruz ve bu piyasadaki bilgilerin çoğu yanlış bilgiler. 

Almanya’da Lisans düzeyinde Hemşirelik yapabilmek için her ülkenin sahip olduğu gibi Almanya’nın da belli başlı ama biraz diğerlerinden ağır prosedürleri var. Bunları temel olarak 3 başlık altında toplayabiliriz. Bunlar:


1-Dil Eğitimi

2-Denklik Başvurusu

3-İş Bulma


1- DİL EĞİTİMİ:


Dil sertifikası Almanya’nın bütün meslek dalları için ileri sürdüğü en kesin, zorunlu ve en temel şarttır. Anlayacağımız dilde söylemek gerekirse ; Alman Hükümeti dil bilmeyen birinin ülkesinde kalmasını istemiyor. Çünkü Almanlar bunun sonuçlarının dil öğrenememekten çok daha zor ve katlanılmaz olduğunu biliyorlar; şöyle ki; yıllar önce 30 Ekim 1961 tarihinde Almanya’ya çalışma amaçlı giden ilk kafile ve sonrasında giden 1. kuşak Türkler hiç dil bilmediği için adaptasyon süreçleri çok sancılı oldu. Hatta bu konuda gidenlerin yaşadıklarını, çektikleri sıkıntıları ve özlemlerini anlatan Göçmen Edebiyatı diye bir Edebiyat türü bile oluştu. Ve bu durum  yıllarca orada yaşamış ama hala dil öğrenememiş yada dil öğrenmeye tepkili hale gelmiş birçok insanın  ortaya çıkmasına sebep oldu. Türkiye’de Almancı, Almanya’da yabancı olan bu insanlar dil problemi nedeniyle kendi kabuklarına çekilmek zorunda kalmış, sosyal hayata adapte olamamış, sürekli Türk bakkalına gider olmuş ve bütün vaktini kahvehanelerde geçirmeye başlamıştır. Alman toplumuyla iletişime giremeyen bu insanlar bu toplumu anlayamamış ve tanıyamamıştır. Bunun sonucunda gettolaşma ve bir çok olumsuz toplum davranışları peş peşe gelmiştir.

Bütün bu yaşananlardan yola çıkarak Alman Hükümeti’nin ülkesine gelecek olanlardan dil sertifikası istemesi çok haklı ve yerinde bir tutumdur.

Bu yüzden Almanya’da hemşirelik yapmak isteyen lisans mezunu bir Hemşire ilk olarak gerekli olan B1 düzeyinde dil belgesini elinde bulundurmak zorundadır ve bu belge ile Alman Konsolosluğuna vize müracaatında bulunabilir. Yani Vize alabilmek için bu şarttır. Yeni Göçmen yasasına göre bu belgeyle 6 aylık iş arama vizesi talebinde bulunup Almanya’ya gidebilir. B1 dil Sertifikasının azami alınma süresi yoğun bir Almanca Kursu ile 9 aydır. B1 dil sertifikası size sadece iş arama konusunda yardım eder, çalışmak için ise B2 dil belgesi gereklidir. Yani bir işe kabul aldığınızda Almanya’daki resmi kurumlar işvereninizden B2 dil belgenizi isteyecektir. Tabi ki bu süreçler meslek dallarına göre farklılık gösterebilir. Eğer B2 belgenizi de Türkiye’de aldıysanız Almanya’ya gittiğinizde ya da Türkiye’de iken direk işverenlerle iletişime geçip bir kurumla direk anlaşabilir ve iş sözleşmesi imzalayabilirsiniz.
Burada önemli olan nokta dil eğitiminin sürekli ve kaliteli olması.Bir firmayla iletişime geçtiğinizde sizinle ya telefonda ya da skype üzerinden görüşmek isteyeceklerdir.Bu görüşmede önemli olan sizin kendinizi B1 yada B2 düzeyinde ifade edip edememenizdir. Belgeniz olsa dahi kaliteli bir eğitimle teorikte öğrendiğiniz bilgileri pratiğe dökemezseniz sizinle kimse belgeniz var diye iş sözleşmesi imzalamaz. Bu yüzden dil eğitimini mümkün olduğu kadar yoğun bir şekilde ve dilin sindirim süresini göz önünde bulundurarak alırsanız sizin için çok iyi olur. Bu cümleyi biraz açacak olursak ; Almanya’da hasta bakım hemşiresi olmak isteyen bir sağlık meslek lisesi mezunu en az haftada 25 saat - 32 hafta - toplamda 800 saat yoğun bir Almanca dersine maruz kalmalı ki B1 düzeyinde kendini ifade edebilsin. Tabi bu süre öğrencinin motivasyonuna, kendi kendine çalışma performansına, ev ödevlerini yapıp yapmamasına ve dil yeteneğine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Doktorlarda bu süre daha da kısalabilir.


Dil öğrenme sürecini ne kadar uzun tutarsanız o kadar bıktırıcı ve yorucu bir hale gelir. Almanca zevk olsun diye öğrenilecek bir dil değildir, ihtiyacınız varsa ve gerçekten bir hedefiniz varsa öğrenirsiniz. Bu sebeple eğer mümkünse çalışanlar işini bırakmalı ve tamamen dile odaklanmalı. Çalışarak devam edildiği takdirde dersler pek verimli olmaz ve dil öğrenme süreci 1.5 ile 2 yıla kadar uzar. Buda psikolojik olarak insanı yıpratabilir.

Ayrıca Almanca dersleri uzman öğretmenlerden alınmalı; Mümkünse Eğitim Fakültesi Almanca Öğretmenliği bölümü mezunu öğretmenler tercih edilmeli ve derste öğretmenden çok öğrenciler aktif olarak yer almalı. Dil öğretim metodu olarak daha çok iletişimsel yaklaşım (Kommunikative Methode);  Dinle-Konuş Yöntemi (Audio-linguale Methode) ve Görsel-İşitsel Yöntem (Audio-visuelle Methode) benimsenmeli ve bu yöntemleri ders materyallerine  uygulayabilecek öğretmenler tercih edilmeli. Yani turist rehberinden yada Almanya’da doğup büyümüş ama öğretmenlik deneyimi ve eğitimi olmayan birinden Almanca öğrenilmez. Atalarımızın dediği gibi ” Yarım doktor candan, yarım imam dinden, yarım öğretmen de dilden eder”

Tabi ki dil öğretiminde kullanılan ders kaynak ve materyalleri çok önemli bir yer tutar. Kullanılan ders kitaplarının güncel, interaktif kullanıma uygun, ek kaynak ve görsellik açısından zengin olması gerekir. Uzun süreli dil öğretiminde önce amaca uygun ve her seviyede öğretimi bulunan seri ders kitabı seçilmeli ve her seviyeye uygun ders planı hazırlanmalı, ek materyalleri hazırlanıp öğrencinin ihtiyacı ve kapasitesine göre sunulmalıdır. Bütün bu kriterleri çıkardıkları ders kitap ve kaynaklarında barındıran Hueber Verlag (Hueber yayınevi) Almanca öğretiminde tercih edilebilir güvenilir kaynaklardır.


2- DENKLİK


Aslında birçok hemşirenin Almanya’da çalışamamasının altında yatan temel sebep Denklik meselesidir.Denklik; Ülkemizde mezun olduğumuz bir okulun ve elimizdeki diplomanın Almanya’daki eşdeğerliğidir. Maalesef ülkemizin eğitim sistemi Avrupa Birliği eğitim normlarından bir hayli uzak olduğu için genellikle denklik başvurularımız sonuçsuz kalmaktadır. Dil belgenizi aldıktan sonra ilk olarak elinizdeki bütün resmi belgeleri Almancaya tercüme ettirmeli ve denklik için gereken evrakları toparlayıp Alman kurumlara Denklik için başvuru yapmalısınız. Eğitiminizin yanı sıra deneyimleriniz, sertifikalarınız ve yurt dışı deneyimleriniz varsa bu aşamada faydalı olacaktır. Bu lisans başvurusunda bulunmak için Almanya’da yaşamaya, çalışma izninizin olmasına veya oraya gitmenize gerek yoktur. Bunu internet üzerinden yada posta yoluyla yapabilirsiniz. Bu sürecin sonunda yetkili makam denklik için karar verir ve  karar olumlu ise artık Diplomanız Almanya’da geçerli demektir ve bu diplomayla iş başvurusu yapabilirsiniz. Yalnız denklik işlemlerinin sonuçlanması en az 3 yada bazen 6 ay sürebilir.

Tabi ki süreç her zaman böyle anlatıldığı gibi basitçe sonuçlanmıyor. Genellikle Türkiye’den yapılan Hemşirelik denklik başvuruları olumsuz sonuçlanıyor. Çünkü Türkiye’deki eğitim sistemi Avrupa Birliği Eğitim Normları ile eşleşmiyor.

Olumsuz dediğim mesele şu şekilde; Denklik kurumu sizin diploma ve transkriptinizi inceledikten sonra sizin eksik derslerinizi yada ders saatlerinizi belirliyor. Eksikler belirlendikten sonra  bir denklik sınavına ve yaklaşık 2 yıl süreli bir staj dönemine tabi tutuluyorsunuz. Sınav ve staj süresini güzel bir şekilde geçirdikten sonra denkliğinizi alabiliyor ve mesleğinize devam edebiliyorsunuz.


İŞ BULMA:


Denklik işlemleri tamamlandıktan sonra hemşireler için staj süreci ve süreç içinde yapılacak olan denklik sınavı hazırlık dönemi başlar. Burada mesele: sizi stajer olarak kabul edebilecek bir iş yeri bulmak ve oturumunuzu alarak orada hem geçiminizi sağlamak hemde dosyanızı takip etmek. Henüz denkliğiniz kabul olmadığı için normal bir şekilde hemşirelik yapamazsınız. Bu stajı en kolay hasta ve yaşlı bakım yurtlarında yada yoğun bakım ünitelerinde yapabilir ve hatta bu süreçte normal hemşire maaşına yakın bir ücretle çalışabilirsiniz. Bunun içinde sizden Türkiye’de en az 3 yıllık bir tecrübe yapmış olmanız istenecektir. Tabi bu bir şart değil ama genellikle bu şart öne sürülüyor.


DIH Almanya Danışmanlık hemşireligine Almanya'da devam etmek isteyen birçok kişiye iş sağlamakta ve b1 seviyesinde Almancayı şart koşmaktadır. Detaylı bilgi ve danışmanlık hizmetlerimizden yararlanmak için lütfen web sayfamızda ki iletişim formunu doldurun size ulaşalım ya da iletişim numaramızdan doğrudan bize ulaşabilirsiniz.